האתגר
כיצד נשפר את טכנולוגיית הניטור והזיהוי המוקדם של שריפות בשטחים הפתוחים והיערות?
רקע לבעיה
השקיית הנטיעות ביערות קק"ל מצריך התייחסות לאתגרים ייחודיים.
בכל אתר נטיעות יש לתכנן את פריסת ההשקיה, לחשב את כמויות המים הנדרשות לכל עץ ואת תדירויות ההשקיה וזאת בהתאם לתנאי האקלים, הקרקע, כמות ומיני העצים. מערכות ההשקיה לנטיעות העצים מספקות מים במשך מספר שנים, בין כ- 5-3, עד התבססות הנטיעות בקרקע.
אופן אספקת המים כיום דורשת חיבור למקור מים בעל יכולת ספיקה גבוהה דיה על מנת להשקות את כל הנטיעות. לעיתים מקור המים נמצא רחוק מאזור הנטיעות ונדרשת הקמה של מערכת הולכה המתחברת למקור המים. אתגר נוסף הוא הגנה על קווי ההשקיה מפני פגיעות בעלי חיים אשר עלולים לנקב את הצנרת ולגרום לבזבוז מים לא הכרחי, דבר המצריך בדיקות תקופתיות של שלמות המערכת לפני כל מחזור השקיה. היבט נוסף הוא התאמת כמות ומחזורי ההשקיה אל רטיבות הקרקע והאקלים. דבר מורכב המשתנה בהתאם למיני העצים, עונות השנה וסוג הקרקע (לדוגמא - קרקע חולית לרוב בעלת יכולת קיבול מים נמוכה, נדרשת השקיה בתדירות גבוהה יותר בהשוואה לקרקעות כבדות). לעיתים אף נוצר מצב שמועד ההשקיה נקבע על בסיס פניות איש השטח ולאו דווקא על בסיס צורך של העץ ו/או מצב רטיבות הקרקע.
בכדי לתת מענה לאתגרים הרשומים מעלה, נדרשת התייחסות יצירתית שתיקח בחשבון את תכנון אספקת המים יחד עם צרכי העץ בשלביו השונים תוך התייחסות לתנאי הקרקע והסביבה.
האתגר בפירוט
מציאת פתרון/ות טכנולוגי לאספקת המים לנטיעות ביערות קק"ל המביא/ים בחשבון את תנאי הקרקע, הרטיבות בה וצורכי העץ תוך דיוק של כמות המים הנדרשת. אימוץ טכנולוגיה לניטור כמות המים בקרקע ו/או בעץ, בכדי להתאים בצורה מיטבית את אספקת המים לעץ ולחסוך בצריכה ועלות עודפת של מים. בנוסף, תזמון המועד המתאים ביותר לנטיעות חדשות. מציאת מערכת לבחינה ומדידה של אחוז הצלחת קליטת הנטיעות והטמעתה במערכות קק"ל, על מנת לבקר ולוודא אספקת מים מיטבית.
פרסים
כן, יש גם פרסים שווים!
30,000 ₪ יוענקו למקום הראשון ו- 20,000 ₪ למקום השני.
כמו כן, הסטרטאפים יוכלו להכנס למסלול פיילוט בהתאם לעמידה ביכולות ביצוע הפיילוט והגשת תוכנית מותאמת.
*הפיילוט יבוצע במרחב צפון בהתאם לתנאים המפורטים בתקנון ההשתתפות
קריטריונים לפתרון מוצלח
פתרון העונה על מספר רב יותר של קריטריונים יקבל עדיפות
על הפתרון להיות פרקטי, ישים ופשוט לשימוש
01
על הפתרון לכלול פונקציה למנהל/ת השטח בו מפורטות תוצאות ניטור כמות המים והנגשת המידע לטובת תזמון הנטיעות ולמעקב בשוטף אחר אספקת מים לעצים
02
על הפתרון לכלול פונקציה למנהל/ת השטח בו נמדדים ומפורטים פרמטרים פיזיולוגים כגון קוטר הגזע, גובה העץ ומצב העץ- חי/מת
03
על הפתרון לכלול חיבור כלי הניטור השונים למערכות קק"ל
04
לוח זמנים לתחרות
קול קורא והרשמה - עד תאריך- 04.02.24
ועדה לסינון מבין המגישים ולבחירת המיזמים והפתרונות לגמר
הודעה על קבלה / אי קבלה - עד תאריך- 15.02.24
בוטקאמפ - 20.02.24
אירוע הגמר - 7.03.24
על קק״ל
לאורך כל שנות קיומה, הקרן הקיימת לישראל משמרת את האיזון העדין בין פיתוח וסביבה, חקלאות ואקולוגיה, בניה ושמירה על השטחים הפתוחים ובראשם היער. מאז הקמתה בשנת 1901 נטעה קק"ל למעלה מ-240 מיליון עצים ושינתה את דמותה של ישראל, במפעל ייעור שאין לו אח ורע בארץ ובעולם.
קק"ל הינו הגוף המופקד על פעילות הייעור בישראל, בעל הסמכות המקצועית והמדעית העליונה בכל הקשור לניהול יער, חורש ושטחים פתוחים בישראל. נוסף על כך, קק"ל מתכננת, בונה ומטפחת את הסביבה,
תוך שימור הריאות הירוקות, המורשת וערכי הטבע.
פעילות הארגון אינה מסתכמת ביישוב והכשרת הקרקע בלבד ועשייתה רבת הפעלים למען המדינה ממשיכה לבוא לידי ביטוי בתחומים רבים, כגון: משק המים, חינוך בלתי פורמאלי, פיתוח ידע ומחקר ובחיזוק הקשר של בני הנוער בארץ ובתפוצות לאדמת המולדת.
כהמשך ישיר לכלל הפעילות הנ"ל, קק"ל חרטה על דגלה את המאבק במשבר האקלים לשנים הקרובות, מטמיעה את הנושא בכל חטיבות קק"ל (חינוך, מקרקעין, מפעלי קרקע, דוברות והסברה ועוד) ומשקיעה כמות אדירה של זמן ומשאבים לקידום הנושא. בנוסף, קק"ל העמיקה את המחקר והפיתוח שלה לתחומי האקלים והחלה לקדם פרויקטים ופיילוטים להטמעת חדשנות אקלים. בשנים הקרובות תוביל קק"ל פרויקטים בקנה מידה גדול אשר יקדמו את תחום ההיערכות לאירועי אקלים קיצוני (אדפטציה) ומיתון המשבר (מיטיגציה).