אתגר רשות המים
האתגר:
כיצד ניתן למדוד מהירות זרימה ו/או ספיקה בנחלים באמצעים טכנולוגיים ללא מגע יד אדם וליעל את מערך המדידות ההידרומטריות?
רקע לבעיה
בתחנות הידרומטריות נמדדים נתונים חשובים, כגון ספיקות ונפחים, עליהם מתבססים בניהול משק המים, תכנון וניהול נגר, חיזוי והתרעה בפני שיטפונות ושיקום נחלים. מדידות מהירות מדויקות הינן מסורבלות ומצריכות כח אדם מיומן ומערך מדידה יקר. ישנם מקרים בהם כלל לא מתאפשרת מדידת מהירות או שהגישה מוגבלת ובמקומן משתמשים בשיטות עקיפות להערכתה אשר מפחיתות את דיוק הנתונים. על מנת לשדרג ולעבות את רשת התחנות ההידרומטריות רשות המים מחפשת פתרונות טכנולוגיים חדשים למדידת מהירויות זרימה וספיקות.
האתגר בפירוט
הפתרון הרצוי הוא שיטה או טכנולוגיה באמצעותם ניתן למדוד מהירות זרימה ו/או ספיקה בנחלים וערוצים פתוחים ללא מגע ידי אדם וללא או במינימום הפרעה לזרימה, תוך שמירה על דיוק גבוה והגברת יעילות מערך המדידה, שידור ועיבוד הנתונים.
קריטריונים לפתרון מוצלח
על הפתרון לעמוד בקריטריונים הבאים:
מדידת הנתונים ועיבודם באופן אוטומטי
01
שידור הנתונים למערכות רשות המים באופן אוטומטי
02
מדידה רציפה בתדירות גבוהה (כ-5 דקות) בכל שעות היממה.
03
רמת דיוק גבוהה ביחס לתחנות מדידה בהן מודדים מהירות בצורה ישירה (הערכות ביצועים גבוהות מוכחות).
04
הגברת יעילות עבודה
05
צמצום עלויות רכישה, התקנה ותחזוקה שוטפת
06
תחזוקה פיזית מינימלית
07
עמידות לכל תנאי מזג אויר בארץ
08
הגנה על המוצר מפני ונדליזם וגנבות
09
על השירות ההידרולוגי של רשות המים
-
השירות ההידרולוגי ברשות המים אמון על ניטור ושימור מקורות המים הטבעיים של מדינת ישראל. השירות מנטר מים עיליים (נחלים, מעיינות וימות), מפלסי מי תהום וכן איכות מים. הניטור ההידרומטרי מתבצע בכ-130 מיקומים שונים בנחלים ברחבי הארץ. הנתונים משמשים לניהול ותפעול משק המים, תיכנון וניהול נגר, התרעה בפני שיטפונות ושיקום נחלים.
-
השירות ההידרולוגי דוגל במחקר ופיתוח של ידע וטכנולוגיות חדשות בנושאים שעליהם הוא אמון. הוא עושה זאת על ידי תמיכה במחקרים, פרויקטים ופיילוטים על מנת להוות מקור ידע ומידע מקצועי. כח האדם בשירות ההידרולוגי מורכב מאקדמאים עד תואר שלישי עם ניסיון מעשי רב במחקרי שדה.
-
יישום הפיתרון יאפשר שידרוג ועיבוי מערך המדידות ההידרומטריות הארצי, ייעול המערך, הגברת דיוק המדידה בנחלים בהם לא ניתן לבצע מדידת מהירות פיזית. התוצר המתקבל מרשת הידרומטרית משופרת הוא חיזוק בסיס המידע ההידרולוגי הלאומי ושיפור התיכנון וקבלת החלטות.